Mehuasema Anttilan tilalla Kokemäellä

Anttilan tilalla toimii mehuasema, jossa voi puristuttaa omena- ja marjasatoaan tuoremehuksi.

Tilannepäivitys 11.10.2022: Tämän viikon perjantai (14.10.) on vuoden viimeinen mehustuspäivä. Tuothan omenasi viimeistään perjantai aamuna niin ne tulevat vielä mehustettua.


Mehuasemamme toimii ilman ajanvarausta. Tämä tarkoittaa, että omenat/marjat voi tuoda mehuasemalle milloin vain myymälämme aukioloaikana. Teemme työt järjestyksessä ja ilmoitamme tekstiviestillä mehujen ollessa noutovalmiita. Voimassa olevan aukioloajan löydät aina sivun alareunasta.

Valmiit mehut noudetaan samasta paikasta mihin otamme omenat/marjat vastaan. Pastöroituja mehuja voimme varastoida odottamassa noutoa pidempääkin. Mikäli käyt vaikka mökillä kahden viikon välein, niin me säilytämme mehut kyllä odottamassa noutoa.

Tuttuun tapaan ostamme myös mehuaseman yhteydessä mehu-omenaa. Maksamme ylimääräisistä omenoistanne meille tuotuna 0.22€/kg. Laatuna riittää kunhan selkeästi pilaantuneet on heitelty pois niin me hoidamme lopun.

Mehustus-prosessi

Näin omenoistasi/marjoistasi tulee mehua:

1. Omenat vastaanotetaan mehuasemalla
2. Omenat kaadetaan tilan laatikoihin ja punnitaan.
3. Henkilökunta kirjaa työstä seuraavat asiat
– Asiakkaan nimen ja puhelinnumeron
– Omenoiden/marjojen kokonaiskilomäärän
– Työn kuvauksen, eli halutaanko tuoremehua vai pastöroitua mehua sekä mihin pakkauksiin mehut laitetaan.
– Mahdolliset muut lisätiedot
4. Omenat kulkevat murskaimelle vesialtaan ja vesisuihkun läpi.
Murskaimelle omenoita kaataessa työntekijä heittää pois mahdollisesti mehon tekoon kelpaamattomat omenat.
5. Murskattu massa puristetaan hydraulisella pakkapuristimella. Tavanomaisista omenoista tulee mehua 60% painosta, jostain vähän vähemmän jostain enemmän.
6. Mehu pumpataan välisäiliöön, jolloin erä sekoittuu tasalaatuiseksi.
7. Mehu pakataan joko tuoremehuna tai pastöroituna asiakkaan toiveen mukaan 3l hanapussiin tai 1.5l seisovaan hanapakkaukseen.
8. Hanapakkaukset pakkaamme marjalaatikoihin, joten mehuja noudettaessa sinulla ei tarvitse olla mukana mitään omia pakkauksia.

Emme pakkaa pastöroitua mehua asiakkaan pulloihin. Tuoremehun voimme pakata meidän ämpäreihin tai asiakkaan astioihin. Emme vastaa asiakkaan omien astioiden puhtaudesta ja mahdollisesti niistä johtuvista ongelmista mehun säilyvyydessä tai maussa.

Voit pakata poimitut omenat vapaasti haluamallasi tavalla, mutta suosittelemme ilmavia pakkauksia. Jätesäkeissä pidempään säilytetyt omenat menevät nopeammin huonoksi kuin laatikoissa olevat.

Mehuaseman ovi oikeanpuoleinen

Mehuaseman ovi oikeanpuoleinen

Omenamassaa murskauksen jälkeen

Omenamassaa murskauksen jälkeen

Kuva puristuksesta

Kuva puristuksesta

Kuva mehun puristuksesta

Kuva puristuksesta

Mehuaseman ovi oikeanpuoleinen Omenamassaa murskauksen jälkeen Kuva puristuksesta Kuva mehun puristuksesta

Mehun säilyvyys

Pastöroimaton tuoremehu säilyy jääkaapissa säilytettynä vain muutaman päivän. Normaali säilytysmuoto tuoremehulle onkin pakastus.

Pastöroinnin jälkeen mehu säilyy avaamattomana jopa huoneenlämmössä, pidempään kuitenkin viileässä ja valolta suojattuna. Pastöroitu mehu säilyy oikein säilytettynä seuraavaan omenasesonkiin asti.

Hanapakkauksissa mehu säilyy kuten pastöroitu ylipäänsä. Avattu hanapakkaus säilyy jääkaapissa 4-5 viikkoa. Hanapussin viimeiset desit voivat happamoitua nopeammin, koska lopulta pussiin pääsee ilmaa hanan kautta ja tämän jälkeen säilyvyys heikkenee nopeasti.

Mikäli säilytät hanapusseja kellarissa tai vastaavissa olosuhteissa muista että hiiret pääsevät muovista läpi. Pahin vihollinen mehulle onkin jyrsijä joka tekee pussiin reiän.

Hinnasto

Mehun teon hinta muodostuu puristustyöstä, pastöroinnista ja pakkauksista. Puristustyö laskutetaan aina. Pastörointi ja pakkaukset veloitetaan asiakkaan tekemien valintojen mukaan. Huomioithan minimiveloituksemme joka on 15 euroa per työ.

Omenoiden puristustyö

alle 150 kg 0,56 e/kg
yli 150 kg- 0,46 e/kg

Paljousalennukset lasketaan vain yhdestä työstä kerrallaan.

Pastörointityö + pakkaus:
3L Hanapussi 2,50 €/kpl
1.5l seisova hanapussi 2,20 €/kpl

Pastöroinnin hinnassa on yhdistetty työ ja pakkaus. Hanapakkauksiin laitettu mehu pastöroidaan aina.
Mikäli viimeinen pussi jää alle puoleen täytöltään, siitä veloitetaan 50%.

Seisova hanapussi tarkoittaa hanapakkausta joka seisoo omalla jalalla pystyssä eikä tarvitse tarjoilua varten pahvikoteloa ympärilleen. Pyydä myyjää esittelemään pakkauksia kun tuot omenoita.

Pahvikuori 3l hanapussille (omena kuvioitu) 1,30 €/kpl
Pahvikuori 3l hanapussille (ruskea painamaton) 1,10 €/kpl
10l ämpäri tuoremehulle 1,00 €/kpl

3l Hanapusseja
Seisova hanapakkaus 1.5l
Pahvikotelo hanapakkaukselle, omena-kuosi
Pahvikotelo hanapakkaukselle, painamaton
3l Hanapusseja Seisova hanapakkaus 1.5l Pahvikotelo hanapakkaukselle, omena-kuosi Pahvikotelo hanapakkaukselle, painamaton

Marjojen puristustyö

Minimi erä marjoja joka tehdään on 10kg!

Puristuserän yhteispainosta riippumatta 1,00 e/kg
Marjamehujen pastörointi- ja pakkaushinnat kuten omenalla

Minimiveloitus on aina 15 euroa per työ.
Teemme siis pienetkin omena erät, mutta mikäli työn loppusumma jäisi alle 15 euroon, niin tällöin veloitetaan minimiveloitus. Pastöroitavilla omenoilla minimiveloituksen ylittää varmuudella n. 20kg erällä.

Kaikki yllä luetellut hinnat sisältävät 24% arvonlisäveron

Valmiin omenamehun laskennallinen litrahinta riippuu omenoiden mehuprosentista.
Omenamehun kokonaishinta pastöroituna 3l hanapussiin (alle 150kg erässä):
Jos mehua tulee 50% painosta, litrahinta on 1,97€
Jos mehua tulee 55% painosta, litrahinta on 1,88€
Jos mehua tulee 60% painosta, litrahinta on 1,77€
Jos mehua tulee 65% painosta, litrahinta on 1,71€
Jos mehua tulee 70% painosta, litrahinta on 1,66€

Omenamehun kokonaishinta pastöroituna 1.5l seisovaan hanapussin (alle 150kg erässä):
Jos mehua tulee 50% painosta, litrahinta on 2,62€
Jos mehua tulee 55% painosta, litrahinta on 2,54€
Jos mehua tulee 60% painosta, litrahinta on 2,40€
Jos mehua tulee 65% painosta, litrahinta on 2,35€
Jos mehua tulee 70% painosta, litrahinta on 2,31€

Lähes kaikkien omenoiden mehuprosentti menee 50-60% väliin. Kiinteistä syys- ja talvilajikkeista tulee yleensä hieman enemmän. Pehmeät kesäomenat tuottavat kaikkein huonoiten mehua. Omena on mehustukseen aina parhaimmillaan kun se on kiinteä!