Wekaran maalaiskartanon historiaa

historia

Wekaran tila on yksi kolmesta Sonnilan kylän kantataloista Kokemäellä. Historiassa tila tunnetaan alun perin Vesa-nimisenä. Wekaran tila sijaitsee Kokemäen keskustan tuntumassa, 1,5 kilometriä Kokemäen kaupunkikeskuksesta Tulkkilasta. Kokemäenjoelle tilalta on samoin matkaa 1,5 kilometriä.

Tilan päärakennus on rakennettu vuonna 1790 ja siirretty ryhmäkylästä nykyiselle paikalleen 1830.

Tila on ollut Anttilan suvun omistuksessa vuodesta 1915. Talo tunnetaan pitäjällä Anttila- Wekarana. Tilan nykyinen isäntä on Juho Anttila, joka teki sukupolvenvaihdoksen vanhempiensa kanssa keväällä 2012.

Wekaran tilan isäntinä ovat olleet ennen Juho Anttilaa hänen isoisoisänsä Kalle Anttila sekä tämän täti Amanda Rauvola, jotka omistivat talon yhdessä vuosina 1915-1928 ja Kalle Anttila yksin puolisonsa Anna Anttilan kanssa vuodesta 1929 vuoteen 1969.

historia2

Kalle Anttilan jälkeen tilaa viljelivät vuodesta 1969 lähtien veljekset Tuomo ja Matti Anttila. Tuomo on Juhon pappa ja Tommin isä. Matin tytär Sirpa, nykyiseltä nimeltään Becker omistaa edelleen osan Wekaran tilasta. Sirpa toimii lääkärinä Saksassa. Sirpa on vuokrannut peltonsa Juholle.

Tommi Anttila ja hänen vaimonsa Oili Rastas-Anttila isännöivät tilaa vuodesta 1983 alkaen aina vuoteen 2012.

Wekaran tilalla harjoitettiin karjataloutta vuoteen 1960, jonka jälkeen Tommin isä Tuomo kasvatti tilalla sikoja, mutta päätuotantosuuntana oli veljesten Tuomon ja Matin harjoittama siemenviljan tuotanto. Matin toimesta tilalla aloitettiin yli 30 vuotta sitten palkoherneiden kasvatus.

Tilan päätuotantosuuntana on tänään puutarhatalous. Tilalla viljellään käsin poimittavia palkoherneitä, vadelmia ja puutarhamarjoja, jotka markkinoidaan suoraan tilalta ja tukkujen kautta ympäri Suomea.

Kesällä tilan pelloilla työskentelee yli 30 poimijaa, joista valtaosa on viime vuosina ollut inkerinsuomalaisia ja sen lisäksi kymmenet itsepoimijat keräävät tuoreherneitä ja marjoja kotiin vietäväksi. Tilalla on ajanmukaiset modernit Hostel tasoiset majoitustilat maatilamatkailijoille ja poimijoille.

Anttilan tilalla on kaksi asuinrakennusta ja majoitustiloja muissa rakennuksissa. Lämmintä asuin- ja majoituspinta-alaa on lähes 1000 m2. Tilalla on modernit elintarvikkeiden pakkaustilat, kylmiö- ja pakastamotilat sekä ajanmukaiset sosiaali- ja saunatilat. Tila on mukana Satafood -kehittämiskeskuksen jatkojalostushankkeissa.

Tilan historiasta kertoo aittarakennukseen sijoitettu kotimuseo, jossa on tilan esineitä 250 vuoden ajalta. Isäntäpari esittelee mielellään Vekaran maalaiskartanon miljöötä ja kotimuseota ryhmille ja perhematkailijoille. Tilalla voidaan järjestää erilaisia kokouksia ja juhlia ja lämmittää savusauna ja lämminvesiallas vierailijoille.